Wie wij zijn

Het verhaal van Zonneschijn

Van gehandicaptenzorg naar gezinshuis voor jongeren

Zonneschijn bestaat al enkele jaren. Toch had de organisatie in haar beginvorm weinig met crisisjeugd van doen. In eerste instantie was Zonneschijn namelijk een gezinshuis voor kinderen met een verstandelijke beperking.

De locatie van Zonneschijn kwam onverwacht op het pad van de zussen Gurbet en Kismet.

Met onkruid van meters hoog en een puinhoop in de woningen zelf, was het een flinke klus om een leefbare woonvoorziening op te tuigen. Maar waar hun omgeving afraadde om verder te gaan, pakten de zussen door. De leidende gedachte? “Wij komen er wel.”  En komen deden ze er. Met zes cliënten opende Zonneschijn haar deuren.

Na een periode van hard werken, belandde de organisatie in financieel zwaar weer. Het budget was op en het aantal cliënten liep terug. Toen de zussen op het punt stonden de handdoek in de ring te gooien, werd via Spirit Jeugdhulp een crisisjongere aangemeld. Met een achtergrond in gehandicaptenzorg, besloten Gurbet en Kismet in het diepe te springen. 

Begin 2019 stroomde de laatste cliënt vanuit de gehandicaptenzorg met een gerust hart door. Sinds 1 maart 2019 biedt Zonneschijn 100% jeugdzorg.

“Onze omgeving raadde ons af hieraan te beginnen. Toch hebben wij doorgezet met de gedachte: wij komen er wel.”

Het resultaat is een unieke combinatie van een instelling en een gezinshuis.

Aangezien de vaste begeleiding op de locatie woont, biedt Zonneschijn de warmte van een gezinshuis in de vorm van een instelling aan jongeren met gedragsproblemen of een problematische opvoedsituatie. Door jongeren zoveel mogelijk de ruimte te geven, vindt er keer op keer een positieve gedragsverandering plaats. Zelfs jongeren die van instelling naar instelling hopten, stromen bij Zonneschijn succesvol uit. 

Hoe Zonneschijn dat doet? Door te laten zien dat het anders kan. Door te zeggen: “Je bent goed zoals je bent.” En door niets af te dwingen. Juist door jongeren fouten te laten maken, hebben zij de kans om het weer recht te zetten. Dat stukje verantwoordelijkheid geeft hen de regie over het leven terug.

Meer weten over ons zorgaanbod?