Het zorgaanbod van Zonneschijn

Onze mogelijkheden voor jongeren van 9 tot 18 jaar

Even vrij van alle zorgen

Zowel bij gedragsproblemen als een problematische thuissituatie kan een kind uit huis worden geplaatst. Een ingrijpende maatregel, die het leven van de betreffende jongeren en hun omgeving volledig op zijn kop zet. Waar zij behoefte aan hebben? Een stabiele en rustige omgeving, waar zij even vrij zijn van alle zorgen. Bij Zonneschijn mogen deze kwetsbare jongeren opnieuw thuiskomen.

Een plek om thuis te komen

Zonneschijn is een crisisopvang voor jongeren tussen de 9 en 18 jaar. In onze woonvoorziening in een Medemblikse wijk bieden wij hen een warme en liefdevolle gezinssituatie. Stap voor stap maken onze cliënten kennis met de faciliteiten en de andere bewoners. Even ontprikkelen? Met een eigen kamer is er altijd een ruimte waarin zij zich kunnen terugtrekken. 

Persoonlijke en liefdevolle zorg
Onze vaste begeleiding bouwt een persoonlijke band op met alle bewoners. Wij hebben affiniteit met jeugd en daardoor oog voor hun innerlijke leefwereld. Door interesse te tonen en ruimte te geven, laten jongeren steeds meer van zichzelf zien. Langzaam maar zeker verandert hun gedrag – en vinden zij het vertrouwen in zichzelf terug.

Een nuchtere multiculturele aanpak

Wat Zonneschijn uniek maakt? De ligging van onze woonvoorziening. Met drie ‘gewone’ rijtjeshuizen in een Medemblikse woonwijk, zijn onze cliënten onderdeel van een bestaande buurt. Doordat zij even verwijderd zijn uit het bruisende (stads)leven, is het vaak even zoeken naar een nuttige dagbesteding. Juist dan komt hun creativiteit tot uiting.

Gewoon naar school

Toch worden de jongeren niet helemaal losgerukt uit hun vertrouwde omgeving. Door naar hun eigen school te gaan, blijven zij verbonden met hun vriendengroep en leeromgeving. Gaan zij in regio Amsterdam/Amstelveen naar school? Dan brengt en haalt een chauffeur de jongeren. In andere gevallen kijken wij naar passende mogelijkheden, zoals een OV-regeling. 

Na school lekker op de bank ploffen? Dat mag. Toch motiveren wij jongeren om ook een (sportieve) hobby of een bijbaantje op te pakken. Zo werken wij samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur en diverse lokale werkgevers.

Klaar voor een nieuwe start
Als er een oplossing is gevonden – en als zij er klaar voor zijn – stromen onze cliënten uit. Terug naar huis of naar een andere passende instelling. Als zij met vertrouwen en optimisme de deur uitgaan, is ons doel bereikt. Elke jongere verdient namelijk een nieuwe start.

Meer weten over onze aanpak?